Zwalczanie szczurów Warszawa

W naszym kraju występują dwa gatunki szczurów, przy czym szczur wędrowny (Rattus norvegicus) jest pospolicie występujący w całej Polsce a szczur śniady (Rattus rattus) raczej zasiedla zachodnie tereny wzdłuż Odry oraz wybrzeże.

Szczury najaktywniejsze są o zmierzchu i nocą, czasem przed świtem. Są wszystkożerne i w przeciwieństwie do myszy muszą co najmniej raz dziennie napić się wody. Szczury, gdy znajdują się w pomieszczeniu to zwykle poruszają się wzdłuż ścian – muszą odczuwać kontakt z boczną powierzchnią do swego ciała. Gryzonie te żyją w zhierarchizowanej strukturze społecznej. Są wrogami naturalnymi myszy. Ciąża u szczurów trwa 21-23 dni, w miocie jest po nawet 10 młodych. Dojrzałość płciową osiągają po około 3-4 miesiącach.

Szczur wędrowny lubi zasiedlać w budynkach raczej zaciszne miejsca, w piwnicach, pod podłogami, w kanałach i w urządzeniach kanalizacyjnych. Drąży również korytarze podziemne na głębokości 40-50 cm. Jest wielkości maksymalnie około 30 cm + 20 cm ogon (większy i silniejszy od szczura śniadego). Jest zwykle barwy brunatnoszarej, ma tępo zakończony pysk, małe owłosione uszy. Migrują wiosną i jesienią na nowe stanowiska, nie gromadzą zapasów na zimę.

Szczur śniady zwykle zamieszkuje strychy, górne piętra budynków, spichlerze, hale piwnice, kanały. Jest mniejszy i smuklejszy od szczura wędrownego, osiąga maksymalnie długość około 25 cm + 25 cm ogon. Jest barwy czarnej lub prawie czarnej (duża zmienność), ma większe uszy, prawie nagie, zaostrzony pysk. Lubi zasiedlać tereny bogate w roślinność ze względu na to, że bardzo dobrze się wspina dzięki chwytnym stopom. 

W razie pytań

Cena od 200 zł